1 april 2015

Workshop om att använda bilder som stöd i samtal med äldre som har demens

samtalbilder3-Erika– Jag har inte arbetat med hjälp av bilder tidigare. Men jag tror att det kan vara ett stöd för äldre som har en mindre minnesnedsättning, som ett sätt att hålla tråden i ett samtal både för den äldre och för mig själv. Det krävs lite förberedelse förstås, men det verkar ändå vara ganska enkelt att börja använda bilderna, säger Erika Lindeberg som är biståndshandläggare för personer över 65 år i Haninge kommun sedan drygt fyra år.

Erika Lindeberg har i sällskap med ett 60-tal andra anställda inom äldreomsorgen deltagit på workshops där man bland annat fått prova på att använda materialet Samtal med bilder. Materialet består av 35 bilder som används som stöd i samtal med äldre som har drabbats av en demenssjukdom.

En annan av deltagarna på workshopen säger:
– Det tar nog ett tag att lära sig hur korten kan användas. Man får tänka på att de är ett komplement. För vissa äldre fungerar korten bättre, för andra sämre.

samtalbilder1
På workshopen fick deltagarna göra olika övningar, bland annat testa att intervjua varandra med hjälp av korten, två och två. Den ena fick rollen som personal och den andre som den äldre personen. Den äldre skulle spela positiv, negativ och sedan likgiltig.

samtalbilder5Idén till Samtal med bilder föddes bland annat i ett projekt som Nestor drev för några år sedan, där äldre personer med minnessvikt fick svara på frågor om värdighet. Där användes bilder som stöd i samtalen, vilket gav så pass goda resultat att metoden utvecklades.

Korten är samlade i en box som även innehåller en skräddarsydd vägledning för tips och råd inför samtal med bilder, och ett underlag och en värderingsskala.

Mer information om materialet
Läs mer om Samtal med bilder och beställ >
Boxen kostar 500 kronor för Nestors ägarorganisationer,
800 kronor för organisationer utanför Nestors ägarområde.

Kortfilm
Se Nestors kortfilm som visar hur bilderna kan användas i ett samtal med en äldre person som har en demenssjukdom.
Gå in via YouTube (ger bra bild) >
Eller gå in nedan (vid förstoring kan bilden bli blurrig)