24 maj 2012

Gör som omsorgspersonalen i Tyresö, starta en studiecirkel om kost

Vid sju tillfällen under våren 2012 träffas sex undersköterskor från den kommunala hemtjänsten i Tyresö kommun för att lära mer om mat och måltider för äldre. Det sker i cirkelform runt studiematerialet ”Mat och måltider för äldre” som ges ut av Nestor FoU-center. Diabetes, stroke och tuggsvårigheter är exempel på ämnen som tas upp.
Jana, som leder studiecirkeln, berättar vid en av träffarna om hypoglykemi och insulin och om vikten av att man som diabetiker äter ofta. Sedan börjar cirkeldeltagarna diskutera orsaker till diabetes och om skräpmat och dåliga matvanor. Här diskuteras också enkla maträtter som är goda och som snabbt kan lagas till:
– Korvsoppa med morotsslantar ligger och blänker.
– Pannkakor, det är ju faktiskt lätt.
– Om du inte kan laga en maträtt som den äldre vill ha, låt den personen lära dig att laga maten.
När de kommer till ätande och stroke berättar Jana om strokedrabbade personer som bara kan se den ena halvan av tallriken.
– Vi får inte ha bråttom med dessa, de måste ha lugnt omkring sig.
Cirkeln ger en del nya kunskaper och alla i gruppen får tillfälle att reflektera kring sina yrkesrelaterade erfarenheter. Det är även ett välkommet avbrott vardagen, det betonar en av cirkeldeltagarna.
Studiecirkeln pågår under en och en halv timme vid sju tillfällen. Till den sista träffen har de bjudit in dietist Jasmin Matinzadeh, projektledare på Nestor, för att tala. Då kommer även en enhetschef att delta.
Idén till studiecirkeln togs av Jana och föddes när all personal fick handboken Mat och ätande för äldre. Jaana tyckte att man skulle göra mer av den än att låta den bli stående i bokhyllan. Studiecirkeln genomförs under betald arbetstid.

Är du intresserad av att starta en studiecirkel utifrån Nestors material kring mat och ätande? Studiematerialet är gratis för anställda inom äldreomsorgen och äldrevården i Nestors ägarkommuner och Stockholms läns landsring.