30 mars 2015

Balans, koncentration och samhörighet genom sittcirkus

sittcirkus3
Fysioterapeuter/sjukgymnaster och arbetsterapeuter fick prova på sittcirkus för äldre.

På Rosengårdens äldreboende i Nynäshamn anordnas varje vecka sittcirkus för de äldre. Här samlas de äldre för att göra olika övningar som har tagits fram av Cirkus Cirkör. På en av vårens nätverksträffar för fysioterapeuter/sjukgymnaster och arbetsterapeuter i Nestors ägarområde fick nätverkets deltagare själva prova övningarna. Det blev oväntat roligt och stimmigt.

sittcirkus5En övning var att försöka hålla en tunn sidensjal svävande i luften, genom att blåsa och vifta med händerna. Att balansera en snurrande tallrik på en pinne var en annan och mer krävande övning. Och imponerande när någon lyckades. Sist av alla övningar var en samarbetsövning där en hel grupp håller i en stor och färgglad tunn duk med ett hål i mitten. Uppgiften var att hålla två bollar i ständig rörelse på duken. Sist av alla skulle bollarna rullas ner genom hålet.

sittcirkus4

‑ Övningarna handlar om att känna samhörighet och att utmana sina förmågor, sa Bella Dzabirov och Rosmarie Arnehall från Rosengårdens äldreboende, som ledde övningarna.

Bella Dzabirov och
Bella Dzabirov och Rosmarie Arnehall från Rosengårdens äldreboende

Förmågorna som övas upp är bland annat koncentration, balans, minne och rörelseförmåga.

Efter att deltagarna hade provat på sittcirkus diskuterades hur gruppträning kan användas för att stärka de äldres olika förmågor. Och inte minst för att de äldre ska må bra. Ett av förslagen som kom upp var att anpassa övningarna för de äldre, genom att skapa grupper utifrån deras förmågor. Ett annat förslag var att använda rehabombud som kontinuerligt kan leda övningarna.

Det är Cirkus Cirkör som har inspirerat och lärt ut sittcirkus för personalen på Rosengården.

sittcirkus1

sittcirkus2

Nätverket för fysioterapeuter/sjukgymnaster och arbetsterapeuter
Om du vill veta mer om Nestors nätverk för fysioterapeuter/sjukgymnaster och arbetsterapeuter, gå in här >
Kontakt: Karin Högstedt, projektledare på Nestor FoU-center, karin.hogstedt@nestorfou.se,