29 mars 2018

Tips på smoothies som mellanmål – gott och även effektivt mot undervikt

En smoothie, hur gott låter inte det som mellanmål? De fungerar dessutom utmärkt för att komma till rätta med undervikt och undernäring, något som är vanligt bland äldre som bor på särskilt boende. Det säger Linda Nyholm, Nestors dietist som skickar med ett tips på en smoothie.

–För att få i sig tillräckligt med energi och näring är mellanmålen avgörande för äldre, och dessa behöver innehålla mycket energi och protein, säger Linda Nyholm, Nestors dietist.

Hög ålder, flera kroniska sjukdomar och läkemedel bidrar till ökad risk för undernäring. Studier visar att ungefär hälften av äldre som bor på boende har risk för undernäring, vilket också bekräftas av kvalitetsregistret Senior alert. Undernäring är lättare att förebygga än att behandla, och därför är det viktigt med tidiga insatser.

Här kommer smoothietipset som tagits fram av deltagare på Nestors nutritionsutbildning för sjuksköterskor och kostombud i Stockholms södra länsdel.

Chokladsmoothie-bowl

OBS! Mellanmålet är inte provlagat, därför kan recepten behöva justeras för att smak, konsistens och portionsstorlek ska bli bra.

Ingredienser
1 banan
3 msk naturell kesella/kvarg 10%
½ msk kakao
1 msk honung

Tillbehör/topping:
1 ruta choklad (5 g)
½ dl frysta bär (35 g)
2 msk vispad grädde (5 g)

Gör så här:
Mixa banan, kesella/kvarg, kakao och honung i en blender eller med stavmixer. Häll upp i en skål. Toppa med ett eller flera av tillbehören ovan.

Energi och proteininnehåll per portion utan topping::
250 kcal
8 g protein

Med topping:
1 ruta choklad (5 g): 30 kcal, 0,5 g protein
½ dl frysta bär (35 g): 15 kcal, 0 g protein
2 msk vispad grädde (5 g): 60 kcal, 1 g protein