12 juni 2013

Från Samarkand till Nestors seniorråd

I likhet med många andra FoU-miljöer leds och styrs Nestor av styrgrupp och FoU-råd. Men Nestor har även ett seniorråd. En av kvinnorna i det heter Gun Frank. Här är några ögonblick ur hennes liv.

Gun Frank bor i Nynäshamn. Hon är aktiv i SPF i Nynäshamn, har bott 30 år i Ösmo och varit i 40 länder.
– När jag var liten och gick i skolan läste jag om Tajmahal och tänkte ”dit vill jag åka”.
Det gjorde hon, men mer av en slump än att hennes barndomsdrömmar ledde henne dit. Som vuxen började hon arbeta på bank och ledde studiecirklar om resor på fritiden. Hon köpte alla sina resor genom Triangelresor. Till slut blev hon tillfrågad om hon ville arbeta hos dem.
– Jag sålde biljetter på deras kontor på Östermalm i Stockholm och fick åka iväg som reseledare när det behövdes. Ibland fick jag åka iväg och prova hotell. En gång åkte jag till Toronto på fredagskvällen, testade tio hotell, och var tillbaka på kontoret för att sälja biljetter på måndagen. Det var jobbigt, men samtidigt roligt. Man vänjer sig vid tidsskillnader, det gäller bara att man inte går och lägger sig och sover när man kommer hem efter en resa från Kanada eller USA.Gun Frank är torpardotter från Ödeshög. Hon ville bli jurist. Hon läste in realexamen på korrespondens hemma i Ödeshög, samtidigt som hon arbetade i blomsteraffär. Sedan tog hon studenten i Linköping.– Jag har varit envis. Men när jag gjorde mina examensprov inträffade en olycka familjen. Det påverkade mig väldigt mycket och det blev inga juridikstudier. Livet blir annorlunda än man tänker sig. Men min dotter har blivit jurist!
Reser du fortfarande?
– Inte som förr, men jag ordnade pensionärsresor tio år efter att jag gått i pension. Men visst skulle det vara roligt att resa till New York igen, men inte ensam. Och Japan har jag inte varit i, det skulle vara spännande. Men jag är nog ganska resnöjd nu. En del tror inte att man kan tröttna på att resa. Det kan man. Och det där med att hålla reda på en massa människor. Det är skönt att vara hemma. Jag tycker mycket om att läsa. Innan jag skulle ta bussen hit i morse satt jag och läste in i det sista, en dansk författare.
Vill du dela med dig av några resminnen?

Gun Frank funderar en stund, och säger:– Niagarafallen på vintern, med isen i alla träd. Och Samarkand i Ryssland med deras otroliga tempel och byggnader i blått och guld. Tänk att de finns kvar. Och så Tajmahal i Indien. Vi kom tidigt på morgonen, och såg när solen steg upp, det var obeskrivligt. Och när vi åkte taxi till Metropolitan i New York, och en av taxibilarna med våra resenärer inte dök upp.  När ljuset i salongen var släckt och föreställningen precis skulle börja, öppnades dörren och där kom våra medresenärer in.
Hur hamnade du i Nestors seniorråd?

– Jag var ordförande i SPF i Nynäshamn i två och där föreslog man att jag skulle vara med. Fast jag tycker att det är dags för de yngre pensionärerna att ta över, men de har inte riktigt tid.
Finns det några äldrefrågor du speciellt funderar på?

– Att det finns så många äldre som sitter ensamma och inte kommer ut. Det tycker jag är synd.