25 maj 2012

Jumpa för 90-åringar

Goda exempel på hur man kan skapa möjligheter för fysisk träning för äldre. Detta gavs på vårterminens sista FoU-café som ägde rum på ”Folkes ”, Folkets Hus, i Huddinge.

– Det är viktigt att skapa goda förebilder när det gäller träning, så att man vill ta efter. Och det gäller även för äldre, säger Göran Murvall, allmänläkare och verksamhetschef för Sickla hälsocenter, som sedan drygt ett år driver en jumpagrupp för 90-åringar i Nacka.
Göran Murvall bjöd vid starten in 18 stycken 90-åringar, av dessa kom 16 för att se vad som var på gång. 13 går kvar.
– Vi fokuserar på balans och muskelstyrka i lår. Och vi lägger ner stort fokus på social gemenskap. För det är ju det idrott handlar om; gemenskap.
Fysisk träning måste vara lättillgänglig, rolig, social och det måste bli en vana. Det poängterar Göran Murvall och Kristoffer Sjöberg, personlig tränare och gymansvarig på Sickla hälsocenter. Kristoffer Sjöberg gav även en rad handfasta tips på hur de äldre kan träna med hjälp av pilatesboll och andra träningsredskap – till auditoriets förtjusning. Han berättar att det tog lite tid att få 90-åringarnas förtroende, och om glädjen över att till slut få dem att våga testa olika träningsmoment som är relativt avancerade.
Wii-spel är ytterligare ett sätt att få personer i alla åldrar att röra på sig.
– Hjärnfinter, det gäller att finta sig själv, säger Lars Ahlin, kulturmäklare i Södertälje kommun.
Han berättar att han själv inte gillar fysisk träning särskilt mycket, men att man med hjälp av vissa knep kan få sig själv och andra att motionera, där Wii-spel är ett sätt. Dans, bowling och boxning är några av de spel som ”lurar” oss till motion.
I Botkyrka finns ett gott exempel på hur kommunen tillsammans med frivilliga har byggt upp olika mötesplatser för äldre där de kan motionera och fika ihop. 2008 startade man upp detta projekt, där man via föreningar, lokalpress, affischer och kommunens webbplats lockade äldre att komma till det som kom att heta ”Mötesplats Tumba”.
– Det blev en succé. Personal och frivilliga gav sig sjutton på att denna verksamhet skulle bli klar. Frivilligkrafterna är a och o, säger Eva Söderkvist, enhetschef för dagverksamheter och mötesplatser i Botkyrka kommun.
Den första januari 2010 permanentades verksamheten och sedan dess har ytterligare två mötesplatser öppnats, i Hallunda och Grödinge. För dessa tre mötesplatser arbetar idag en samordnare på heltid, resten är frivilliga.
Neda Agahi, med. dr. geriatrisk epedemiologi vid KI/Aging Research Center, bekräftade i sin föreläsning ”Fysisk aktivitet – är det så bra som de säger?” att fysisk träning verkligen är så bra som alla säger, eller till och med:
– Ja, kanske ännu bättre än vad forskningen.
Hon betonar även hur viktigt det är att hitta forum där fysisk och social aktivitet går hand i hand, vilket var en synpunkt som alla föredragshållare belyste denna eftermiddag.

 

Kontakt:
Neda Agahi, KI/Aging Research Center, 08-690 68 64
neda.agahi@ki.se

Eva Söderkvist, 08-530 634 39
eva.soderkvist@botkyrka.se

Lars Ahlin, 08-550 234 49
lars.ahlin@sodertalje.se

Göran Murvall, Sickla Hälsocenter, 08-556 744 00