6 oktober 2014

Så här nyttigt är fetter

Hur man ska äta på äldre da’r,? Det fick deltagarna veta på Haninges äldremässa i början av oktober. Nestors dietist var på plats för att berätta om kost och nutrition för äldre.

– Fett behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler, tillverka hormoner och för att kroppen ska kunna ta upp vitaminerna A, D, E och K. Från fet fisk som t.ex. lax och makrill får vi i oss fettsyrorna omega 3 och omega 6, som kroppen inte kan tillverka själv. Omega 3 har visat sig kunna skydda mot hjärt- och kärlsjukdom och är viktig för hjärnas utveckling.

Det säger Jasmin Matinzadeh, dietist och projektledare på Nestor, som föreläste på Haninges äldremässa om hälsosam mat för äldre.

Avocado on white– För mycket mättat fett kan öka mängden kolesterol i blodet vilket i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Däremot kan omättade fetter sänka halten av det skadliga kolesterolet i blodet och därmed minska risken för dessa sjukdomar, därför skulle hela befolkningen må mycket bättre av att välja mer omättade fetter i kosten.

Omättade fetter finns, berättar Jasmin, i alla oljor, som rapsolja, olivolja och linfröolja, mjuka margariner, nötter och feta fiskar. Mättat fett finns exempelvis feta mejeriprodukter, smör, fett kött och charkprodukter som korv och bacon. Och, som de flesta känner till, grädde, glass, bakverk och choklad.

– I Sverige bör vi minska intaget av mättat fett, och istället öka det omättade fettet. Detta gäller även äldre, särskilt de som har drabbats av hjärt- och kärlsjukdomar. Jasmin berättade också om de nya rekommendationerna för D-vitamin för äldre över 75 år, och hur man kan äta för att få i sig tillräckliga nivåer. Även här är feta fiskar betydande, då de innehåller mycket D-vitamin.

Jasmin Matinzadeh avslutade föreläsningen med att betona hur grundläggande det är att vi tänker på helheten när vi serverar mat till äldre. Och att måltidsmiljön och matglädje är minst lika viktigt som enskilda näringsämnen.

– Många gånger är det sociala i måltiden viktigare näringen!