14 januari 2016

Eventuell brist på tid och pengar inget hinder för uppstart av aktiviteter på Rosengården

På Rosengården i Nynäshamn tvekar man inte när det gäller att starta upp och få med sig sina boende på olika typer av aktiviteter. Här tas personalens intressen och kunskap tillvara när aktiviteter planeras.

Korsang1
Delar av den svenska visskatten har grävts fram av Annika och Camilla som leder körsången på Rosengården. Denna dag blev det bland annat Cornelis Vreeswijks ”Brev från kolonien” och Evert Taubes ”Änglamark”.

– Leif, du är ju intresserad av jazz. Vi tar fram en jazzlåt, säger Annika som tillsammans med kollegan Camilla leder körsången på Rosengården i centrala Nynäshamn.

Till körsången på Rosengården kommer de boende som har lust att sjunga en timme på eftermiddagen på måndagar. Annika och Camilla jobbar som undersköterskor och har tagit sig an att leda körsången. En måndag strax efter jul- och nyårshelgerna har Kristina, Åke, Leif och ytterligare några boende på Rosengården samlats för att sjunga. Deras sångvana varierar. Kristina säger att hon inte sjunger alls, medan Åke sjöng mycket som ung gotlänning. Leif säger att han inte kan sjunga, men att han gör det ändå.

korsang2
– De som normalt inte säger så mycket lyssnar och visar med mimiken när de andra sjunger, säger Bella Dzabirov, enhetschef på Rosengården.

Aktiviteter en självklarhet
Kören är en av de aktiviteter som finns på Rosengården. Här står aktiviteter högt på dagordningen. Bella Dzabirov som är enhetschef arbetar aktivt tillsammans med gruppchefer och personal för att de boende ska ges möjligheter att aktivera sig på olika sätt. Hon ser det som en självklarhet. Eventuell brist på tid, pengar eller engagemang hos personalen är inget som hindrar.

– Det kostar inte så mycket. Vi funderar tillsammans kring vad vi är bra på och skapar förutsättningar efter det. Idéerna föds på våra möten. När personalen tycker att det här med aktiviteter är roligt då öppnas fantasin och viljan att göra ännu mer, och det smittar av sig.

Personalens kompetens utöver omvårdnad

Bella säger att personalens kompetens och kunnande också bör kunna omfatta annat än att ge god omvårdnad.

– Undersköterskor är ju inte bara undersköterskor. Det kan ju annat också, och det är viktigt att ta vara på.

För Bella handlar det om att få med sig personalen och att ge dem möjligheter att förverkliga sina idéer kring olika aktiviteter. Och att uppmuntra dem att fortsätta om något känns trögt.

– Som chef måste jag driva och tro på att det här ger effekt.

På Rosengården erbjuds pubkvällar med olika teman den sista fredagen i månaden, café med bakverksteman anordnas varannan onsdag dit även en musiker oftast kommer och underhåller. En av medarbetarna inredde ett spa-rum där de boende får enklare manikyr, fot- och hårvård av undersköterskor som vill och kan. Interiör och spa-tillbehör kostade nästan ingenting. Nyligen skänktes en stor mängd tyger och sytillbehör till Rosengården, så inom kort ska en sy-grupp startas upp.  Och så har de en sitta-ute-kväll en gång i månaden året runt oavsett väder. Sittjumpa har pågått länge, men allt färre kommer dit, säger Bella. Så det ska styras upp.

På Rosengården bor drygt 100 personer. Bella Dzabirov tror att de flesta av de boende deltar i minst en av de aktiviteter som erbjuds.

Kaffepaus som inleddes med "Kaffesången"
Kaffepaus som inleddes med ”Kaffesången”. Före pausen var det sånghäfte och efter pausen valdes visor spontant under de samtal som kom upp under träffen.

Läs Nestors artikel ”Berika vardagen för de äldre med hjälp av kultur” >