3 oktober 2016

Matlagning hemma hos de äldre testas i Haninges hemtjänst

Dofter och samtal vid matlagning ökar matlust och social samvaro. Det framgår av ett projekt som pågår i Haninge kommuns hemtjänst, där personalen lagar mat hemma hos de äldre.

laxtallrik

 

– Vad är viktigare än mat?!, säger Ewa Kardell, chef för äldreförvaltningen i Haninge kommun, på Haninges äldremässa i september, när hon presenterar projektet ”Matkassen”.

Vanligtvis serveras de äldre hemtjänstagarna i Haninge kommun färdiglagade matlådor från Sodhexo. Men i det här projektet tillagas maten två gånger i veckan hemma hos de äldre. Matkassarna komponeras och packas på Vårt kök, ett centralt kök i Haninge som lagar maten till kommunens särskilda boenden. Kassarna levereras till hemtjänstlokalen och bärs sedan ut av personalen till de äldre.  De äldre väljer mellan två maträtter per gång.

Projektet startade i början av 2016 och en utvärdering gjord i maj visar positiva svar. Projektet genomförs i Handens hemtjänst där Irene Elsberg är enhetchef. Hon säger att projektet fungerar bra för de äldre.

– De positiva svaren handlar om att de äldre tycker att maten är god och att matlagningen skapar goda dofter vilket ger matlust. Men också att det här ger en känsla av delaktighet, social samvaro och skapar gott humör. Medarbetarna tycker att det är roligt. Vissa äldre är mer delaktiga än andra och sitter bredvid och kanske läser receptet. Och så skapas samtal och minnen kommer fram kring maträtterna.

Marianne Sandström, kökschef på Vårt kök i Haninge, berättar om maten i matkassarna.

– Exempelvis rå fisk och kyckling vacuumförpackas samma dag eller dagen före leveransen till de äldre. Fisken förpackas rå och kycklingen förfryses. Korv förpackas också rå. Sallad ingår alltid. Såser, exempel svampsås, där är béchamelsåsen färdiglagad och värms, medan svampen ska stekas och sedan röras ner i såsen. Sådant som morötter och potatis förkokas lätt sså att de inte ska ta för lång tid att tillaga.

Tar inte detta mycket tid av personalen?

– Vi mäter hur lång tid det tar att laga maten. Det tar ungefär 20 minuter, men vissa saker tar lite längre tid, säger Irene Elsberg som också svarar på frågan:

Om alla vill äta klockan 12, hur gör ni då?

– Alla vill inte äta samtidigt så det är inga problem.

matkassenprojektet1
Katarina Heilborn, koststrateg, Anna-Carin Wallin, utredare, Jasmin Matinzadeh, dietist och projektledare på Nestor FoU-center, Irene Elsberg, enhetschef för Handens hemtjänst och Marianne Sandström, kökschef. Alla är verksamma i Haninge kommun och har anknytning till Matkasseprojektet eller kostfrågor.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Lite mer om ”Matkassen”
– I projektet ”Matkassen” ingår 15 äldre som har hemtjänst i Haninge kommun.
– De äldre betalar 50 kronor per matkasse. En matlåda för avhämtning kostar 55 kronor
– Projektet ”Matkassen” finansieras delvis av Vinnova som är en statlig myndighet under Näringsdepartementet.