24 maj 2017

Anders Magnusson, leg. läkare, om erfarenhet av att leda cirklar om läkemedel

Anders Magnusson, leg. läkare som under många år har lett studiecirkelledare om äldre och läkemedel i Botkyrka SPF/Vuxenskolan, besökte Nestors seniorråd på vårens sista möte. Han berättade läkemedelsfrågor som brukar komma upp på cirkelträffarna.

Anders Magnusson som är leg. läkare, aktiv i SPF, berättar att han har lett studiecirklar för äldre om läkemedel under många år, med utgångspunkt från Nestors cirkelmaterial ”Må bra med eller utan läkemedel”.

– Folk är nyfikna vad det är för piller som doktorn har ordinerat. Många vill också lära sig mer om olika biverkningar. Vi har på cirklarna diskuterat hur knepigt det kan vara med utbytbara läkemedel, så kallade synonympreparat, där den ordinerade medicinen kan bytas ut mot en annan med samma verkande medel, som alvedon vars synonympreparat är panodil, där det gemensamma verksamma medlet är paracetamol, säger Anders Magnusson och fortsätter:

– Tänk på att även om synonympreparatet har samma verkande medel som originalläkemedlet, kan de ha olika fyllnadsmedel, som gelatin eller färgämnen, vilket kan påverka patienten negativt om hon eller han är känslig för fyllnadsmedlet. Det här tänker man som patient inte alltid på.

Nestors seniorråd är rådgivande och ska bland annat ge underlag för beslut i Nestors styrgrupp. Seniorrådets representanter kommer från olika pensionärsorganisationer i södra Stockholmsområdet.

Det krävs inte att du är legitimerad läkare för att driva studiecirklar om äldre och läkemedel.
– Vem som helst kan göra det, det räcker med att ni har ett cirkelmaterial som stöd, säger Anders Magnusson.

Flera av representanterna i Nestors seniorråd har lett studiecirklar med olika inriktning. De uppmanades att sätta igång igen, och att få andra seniorer att börja leda cirklar om läkemedel.

Läs mer
Läs mer om Nestors studiecirkelmaterial ”Må bra med eller utan läkemedel” (länk till Nestors webbplats) >

– Läs mer om utbytbara läkemedel (länk till Janus info, Stockholms läns landsting) >