24 november 2014

Samordna frivilligaktiviteter, fullt möjligt

Hur arbetar din kommun tillsammans med frivilligorganisationer? Så här fungerar det i Nykvarns kommun.

Lotta Ferrer, frivillgsamordare i Nykvarns kommun
Lotta Ferrer, frivillgsamordare i Nykvarns kommun

– Jag tänkte ”Kan det vara jobbigt för äldre att skjuta med båge?”. Bågskytteklubbens lokaler var ju tomma på dagtid, så jag frågade klubbens ordförande om vi fick låna deras lokaler. Och nu har vi 12 äldre, både kvinnor och män, som går på bågskytte på tisdagar med två instruktörer på plats. Nästa år ska de försöka bilda en bågskytteklubb på seniorer.

Det berättar Lotta Ferrer som är frivilligsamordnare i Nykvarns kommun. Hon arbetar på Frivilligcentralen i Nykvarns kommun, som är en ideell förening, där hon organiserar föreningens alla aktiviteter, lokalbokningar och frivilligarbetare, och även Väntjänst som ingår i Frivilligcentralen. Samarbetet mellan Lotta och föreningens medlemmar är tät. Hennes arbetsrum ligger i föreningens lokaler längst ner i en liten korridor. Här finns även PRO och SPF som har Frivilligcentralen som träffpunkt.

Café

Cafégäster på Frivilligcentralen
Cafégäster på Frivilligcentralen

På Frivilligcentralen finns ett café som är öppet dagtid alla vardagar. Här finns alltid två cafévärdar som ser till att kaffe och kaffebröd serveras och att alla som kommer känner sig välkomna och sedda. Bredvid caféet ligger ett litet vävrum, en större sal och ett mindre mötesrum.

– Vissa dagar är det massor av folk i caféet och ibland är det lugnare. Det är ju öppet nästan jämt, så man dräller bara in. Många som kommer är medlemmar både i PRO och i Frivilligcentralen, och en del är med i både PRO, SPF och Frivilligcentralen.

Det är Nykvarns kommun som betalar Lottas 75-procentstjänst, föreningenslokalen i centrala Nykvarn och den lokal i Taxinge som Frivilligcentralen anordnar sina fredagsluncher i. Resten finansieras av intäkter från evenemang, exempelvis loppis, våffelkvällar, lotterier och caféverksamhet. Föreningen har fått donationspengar vid två tillfällen. Nu senast, 2012, fick de 100 000 kronor. För pengarna anordnas på somrarna ett tredagars pensionärskollo.

Hur belönas de frivilliga för sina insatser?

Gunilla är i vävrummet nästan varje dag. HOn är också en av frivilligarbetarna på Frivilligcentralen.
Gunilla använder vävrummet nästan varje dag. Hon är också en av frivilligarbetarna på Frivilligcentralen.

– Alla som gör frivilliginsatser ska belönas lika, oavsett om man gjort litet eller mycket. De får gå lite billigare än andra på vår stora februarifest som vi har varje år, eller på någon bussresa eller lunch. Och ingen ska behöva betala ur egen ficka för bakning eller biltransport. De får ersättning för sådant, men det är inte alltid de vill ta emot den. Men våra cafévärdar smörar vi lite extra för, de bjuds på en lättare lunch av styrelsen. Cafévärdarna är min högra hand och gör ett jättestort arbete. När jag har semester tar de hand om rubbet här på Frivilligcentralen, säger Lotta.

Har du några tips att dela med dig av?

– En bra lokal som ligger centralt är viktigt, tidigare låg vår lokal en bit från centrum och det var svårt för en del äldre att ta sig dit. Det måste alltid finnas reserver i en frivilligverksamhet, annars blir det för tungt, man orkar inte. Och kom ihåg att alltid visa de frivilliga hur viktiga deras insatser är. Var påhittig och orädd och ha roligt. Humor är jätteviktigt.

Frivilligcentralen blev en förening år 2000. Verksamheten startade i och med SPF:s väntjänst som bildades 1993. Medlemskapet i Frivilligcentralen är 100 kronor per person och år, och den är öppen för personer i alla åldrar, men det är enbart seniorer som är medlemmar. Förra året hade Frivilligcentralen cirka 8 000 besökare.

Ett axplock av Frivilligcentralens aktiviteter:
Lunch varje fredag för 50-60 seniorer, som lagas av frivilliga i matlag, ljusfest i november, dartspel för herrar, sittjumpa, sommarkollo, våffelkvällar, stickcafé, soppluncher, berättarcirkel, bingo, shoppingtur till Södertälje, akvarellmålning, pubaftnar.

Anslagstavlan_Nykvarn

Projekt om frivilligorganisationer på Nestor
Hösten 2014 och våren 2015 genomför Nestor FoU-center ett projekt där Nestors projektledare kikar på hur kommunerna i Stockholms södra länsdel arbetar tillsammans med friviliigorganisationer. Nykvarn, i denna artikel, är ett exempel på hur det kan fungera.